دستور پخت آش
آش شله قلمکار
مواد لازم:
گوشت با استخوان نیم کیلو
پیاز چهار قاچ 1عدد
پیاز حلقه حلقه 3 عدد
ماش 1 پیمانه
عدس نیم پیمانه
نخود نیم پیمانه
لوبیا چیتی نیم پیمانه
لوبیا قرمز نیم پیمانه
لوبیا چشم بلبلی نیم پیمانه
برنج نیم پیمانه
سبزی* ساطوری نیم کیلو
نعنای خشک 1 قاشق
فلفل قرمز ساییده 1 الی 2 قاشق چای خوری
زرد چوبه 1 الی 2 قاشق مربا خوری
روغن 4 الی 5 قاشق
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
*سبزی شامل شوید ، تره ، جعفری ،ترخون و مرزه .مقدار شوید و تره 2 برابر جعفری و 4 برابر ترخون و مرزه است.
دستور پخت آش:
همه ی بنشن را در دیگ جاداری روی شعله به جوش آورید،سپس شعله را کم کنید، در دیگ را ببندید و 2 ساعت بپزید.در پایان ساعت اول کمی نمک بریزید.
گوشت را با پیاز چهارقاچ و فلفل و زرد چوبه و کمی نمک در 1 لیتر آب روی شعله ی ملایم در حدود 3 ساعت بپزید.در پایان ساعت دوم برنج را بشویید و با 3 پیمانه آب جوش به گوشت اضافه کنید.پس از پختن گوشت استخوان آن را بکشید، با گوشت کوب بکوبید و کنار بگذارید.
بنشن پخته و برنج را با کفگیر از آب بردارید و در یک دیگ خالی بریزید و با گوشت کوب بکوبید.در این حین سبزی را هم در دیگ اصلی ، که مقداری بنشن با آب در آن مانده است ، بریزید و بگذارید روی شعله ی ملایم بپزد. سپس گوشت و بنشن کوبیده و آب گوشت را در دیگ اصلی بریزید و روی آتش ملایم با قاشق چوبی به هم بزنید. نمک آش را اندازه کنید و کمی فلفل سیاه بپاشید. اگر آش به اندازه کافی شل نبود کمی آب جوش به آن اضافه کنید و هم بزنید. همین قدر که آش دو سه جوش زد ، جا افتاده و آماده ی کشیدن است.روغن را در تابه روی آتش ملایم داغ کنید و پیاز حلقه حلقه را در آن تفت دهید تا طلایی شود.نعنای خشک را اضافه کنید کمی تفت دهید و سپس بردارید. ظرف آش را با این پیاز داغ آرایش کنید.
روش جا انداختن آش به شیوه قدیم :
پس از پختن بنشن و گوشت و برنج گوشت را میکوبید و همرا با برنج و سبزی در دیگ اصلی می ریزید، سپس پای دیگ می ایستید و آش را روی شعله ی ملایم آنقدر هم می زنید تا بیشتر دانه های بنشن و برنج در لعاب آش حل شود . از لحاظ مزه و منظره ی آش نتیجه ی هر دو روش یکی است.
نکته ها و گفته ها:
آش شله قلمکار از مغذی ترین و خوشمزه ترین آش های ایرانی است.یک کاسه از این آش با یک تکه نان غذای کاملی است.گوشت مناسب برای این آش گوشت دنده و سر سینه ی گوسفند است که پس از پختن و کوبیدن ریشه ریشه می شود و آش را به اصطلاح کش می آورد.گردن هم با اینکه این خاصیت را ندارد ولی گوشت لطیفی است و در هر آشی خوب می شود.در بنشن شله قلمکار دانه ی اصلی ماش است که مقدار آن را معمولاً بیشتر می گیرند.پوست ماش قدری خشن است و معمولاً گرفته می شود.
توجه:
- چنانچه ملاحظه شد در روش اول پخت آش شله قلمکار خطر ته گرفتن دیگ و در نتیجه ضرورت ایستادن پای اجاق و هم زدت به مدت دراز وجود ندارد.
- هنگام کشیدن آش آن را هم بزنید، به طوری که قاشق ته دیگ را نتراشد ، تا اگر دیگ ته گرفته باشد ته دیگ با آش مخلوط نشود.
-
مواد این دستور برای 5 الی 6 کاسه آش می باشد.
http://shahinshahresfahan.blogfa.com